מחלת מקצוע, היא מחלה שקשורה בעיסוק עצמו, עצם העיסוק יכול לגרום במרוצת השנים לחולי. בחוק יש רשימה של מחלות שאם אדם חלה באחת מהם כתוצאה מתנאי עבודתו הוא יהיה זכאי להכרה כנפגע בעבודה.
מחלת מקצוע מוגדרת בסעיף 79 לחוק הביטוח הלאומי כפגיעה/תאונת עבודה.
הכרה במחלת המקצוע, כמוה כהכרה בתאונת עבודה וזו תזכה את הנפגע במענק חד פעמי או קצבה בהתאם לדרגת הנכות שנקבעה לו.
לשם הכרה בפגיעה כבמחלת מקצוע, על העובד להוכיח כי קיים קשר סיבתי ישיר בין התפרצות המחלה והפגיעה לבין העיסוק וכמובן, נדרש כי המחלה מופיעה ברשימת המחלות בתקנות המוסד לביטוח לאומי .
מדובר ברשימה המונה מספר סוגים של מחלות מקצוע ובניהן:
מחלות הנגרמות על ידי הרעלות מחומרים שונים כגון: אנילין, בנזן וההומולוגים שלו, ברום ותרכובותיו, בריליום, גופרית, ויניל כלוריד, זרחן זרניק ותרכובותיהם, חד תחמוצת הפחמן, חד תחמוצת החנקן ודו–תחמוצת החנקן, כלור וכספית כולל תרכובותיהם, כרום ותרכובותיו, מטנול, מנגן ותרכובותיו, ציאנידים, עופרת ותרכובותיה, פלואור, פנול וקדמיום כולל תרכובותיהם, קטונים וקרבמטים, תליום ותרכובותיו.
מחלות הנגרמות מחומרים כימיים: כגון אסבסטוזיס, סיליקוזיס, אלרגיות של דרכי הנשימה עקב רגישות לחומרים כמו תבואה ודגנים, טלקוזיס, מחלות הנגרמות משרף אפוקסי, עקרות כתוצאה מחומרים כגון דיברומו כלורן ופרופן, קדחת המתכות הנגרמת על ידי אדי מתכות כמו אבץ ברזל ונחושת.
סרטן שמקורו בחומרים כימיים: כגון אמינים ארומטיים, אסבסט, בנזן, ויניל כלוריד, זרניך וגם התכייבות אפיתליומאטית הנגרמת מעטרן, זפת, כופר, שמן מינראלי או פרפין כולל תרכובותיהם ומוצריהם, כרומטיס, ניקל ופחמני פולידיקליים ארומאטיים.
מחלות הנגרמות עקב גורמים פיזיקאליים ומכאניים: ירידה בכושר השמיעה או חירשות כתוצאה מרעש, סרטן העור כתוצאה מסוגי קרינה שונים. מחלת קייסון הנגרמת מעבודה באוויר דחוס, מחלות צלילה כמו נמק של העצמות, שיתוק עצבים פריפריים כתוצאה מלחץ ממושך, מחלות גפיים או עמוד שדרה כתוצאה מרטט, דלקת בגידי פרק היד ועווית שרירים כתוצאה מעבודה באלחוט ועוד.
מחלות הנגרמות מגורמים ביולוגיים: כגון הפטיטיס מסוג B, כלבת, צפדת, ריאת החקלאים, שחפת ושיתוק ילדים.
מחלות הנובעות מאבק צמחי: כגון ביסנוזיס (מחלה כרונית של דרכי הנשימה) אלרגיות וסרטן.
הרשימה הסגורה של מחלות המקצוע, הביא לעיוות ואי צדק למבוטחים אשר לקו במחלה שנגרמה להם בעקבות תנאי עבודתם אך המחלה אינה מופיע ברשימת המחלות.
משכך פיתחה הפסיקה את דוקטרינת המיקרוטראומה שזה שם כולל לפגיעות מצטברות.
מדובר בצירוף של פגיעות זעירות שכל אחת מהן היא בעלת אופי תאונתי הניתן לאיתור בזמן ובמקום אשר הצטברותם גרמה לפגיעה או לנזק. נדרש שכל פגיעה זעירה תעמוד במבחניה של תאונה פתאומית בלתי צפויה, לא מכוונת שגרמה לנזק באופן שהוביל לפגיעה של ממש ביכולתו של העובד לעסוק במשלח ידו.
בחינת הכרה במחלת מקצוע מסוג מיקרוטראומה דורשת קביעה של תשתית עובדתית מפורטת ורק לאחר שפקיד התביעות מצא שקיימת תשתית עובדתית למחלת מקצוע יועבר הנושא לרופא המוסד לבדיקת קשר סיבתי רפואי.
אם חליתם או נפגעתם בשל תנאי עבודתכם בין אם הייתם חשופים לרעש מזיק ואתם סובלים מירידה בשמיעה או שבמסגרתם עבודתכם ביצעתם פעולות חוזרות ונשנות שגרמו לכם לפגיעה פיזית ייתכן ותוכלו לקבל הכרה כנפגעי עבודה לפי תורת המיקרוטראומה.
למשרדנו ניסיון של שנים בייצוג נפגעים לקבלת הכרה כנפגעי עבודה וטרם הגשת התביעה מומלץ להיעזר במשרד עו"ד אשר ילווה אתכם בתהליך לצורך ההכרה בפגיעה.