פטור ממס הכנסה לנכים
מס הכנסה הוא מס פרוגרסיבי יחסי המוטל על הכנסות בגין "יגיעה אישית" כמו משכורת או הכנסה מעסק. המחוקק קבע הטבות והקלות בתשלום מס לכל אדם שסובל מבעיות רפואיות וממשיך לעבוד ולשלם מס הכנסה.
תביעות לפטור ממס הכנסה ניתן להגיש על בסיס החוקים הבאים: חוק הנכים תגמולים (תגמולים ושיקום), חוק נכי המלחמה בנאצים, חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה, חוק לפיצוי נפגעי גזזת, חוק הביטוח הלאומי.
מי שלא נקבעו לו אחוזי נכות על פי אחד מהחוקים הללו או שנקבעו לו אחוזי נכות אך בשיעור נמוך מהנדרש וחלה החמרה במצבו הרפואי רשאי לפנות לוועדה רפואית של מס הכנסה.
זכאות לפטור:
סעיף 9(5) לפקודת מס הכנסה, קובע כי עיוור או נכה בעל נכות רפואית בשיעור של 100% או בשיעור של לפחות 90% ומעלה זכאים לפטור ממס הכנסה. בדרך כלל מדובר בבעיות רפואיות קשות כמו עיוורון, מחלות ממאירות, השתלת איברים, או שקלול של כמה נכויות אשר שקלולן יחד מביא לנכות רפואית בשיעור של 90% ומעלה.
תהליך קבלת הפטור:
על מנת לקבל את הפטור, על התובע את הפטור, להגיש בקשה לפטור ממס הכנסה לפקיד השומה שבאזור מגוריו ולצרף לתביעה שובר תשלום אגרה (התשלום הינו בעבור בדיקת הרופאים בוועדה הרפואית).
התובע יוזמן להופיע בפני וועדות רפואיות של המוסד לביטוח לאומי שמטרתם לקבוע את נכותו הרפואית.
ניתן להגיש ערר על החלטה הוועדה הרפואית בתוך 45 יום הגשת ערר כרוכה אף היא בתשלום אגרה.
תקופת הזכאות:
ככל ותקבע לתובע נכות רפואית בשיעור של 100% או של 90% הוא יהיה זכאי לפטור ממס הכנסה לתקופה של לפחות 185 ימים. במידה ותיקבע לתובע נכות לתקופה שהינה פחות מ-185 ימים לא תקום לו הזכאות לפטור ממס הכנסה.
זכאות לתקופה רטרואקטיבית:
ככל והזכאות לפטור החלה כבר בשנים שקדמו לאותה שנת מס נוכחית, עשוי התובע לקבל החזרי מס רטרואקטיבית לתקופה שעד 6 שנים מיום הגשת הבקשה.
על מנת להיות זכאי להחזר רטרואקטיבית יש להוכיח בוועדה באמצעות מסמכים רפואיים, שהנכות התגבשה הרבה שנים קודם לכן, עוד לפני הגשת הבקשה ואם אין אפשרות להוכיח זאת הנכות מתגבשת ממועד קביעת הוועדה.
ככל והפטור ניתן לצמיתות, הפטור יהיה תקף לגבי ההכנסות העתידיות.